Людям з порушення зору Звичайна версія

Позови Фонду до пов’язаних осіб 4 банків розгляне Верховний Суд цього тижня

12.12.2023

ПРЕСРЕЛІЗ   

Упродовж тижня з 11 по 17 грудня суди різних інстанцій розглянуть позови Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб 19 банків. З них чотири позови – на розгляді у Верховному Суді.

12 грудня

  • Розгляд касаційної скарги на рішення судів попередніх інстанцій про відмову в задоволенні позовних вимог Фонду щодо відшкодування збитків у розмірі 160,8 млн грн пов’язаними особами ПАТ «РАДИКАЛ БАНК» (справа № 910/7305/21):

Під час виведення ПАТ «РАДИКАЛ-БАНК» з ринку було виявлено, що у ньому до визнання його неплатоспроможним було застосовано кілька схем виведення коштів. Більшість з них – у переддень запровадження тимчасової адміністрації. У результаті усіх маніпуляції кредитний портфель ПАТ «РАДИКАЛ БАНК» зменшився утричі, а навантаження на Фонд гарантування вкладів щодо виплати гарантованої суми відшкодування – збільшилось.

  • Триває розгляд касаційної скарги однієї з пов’язаних осіб ПАТ «БАНК «ДЕМАРК» на постанову суду апеляційної інстанції, якою повністю задоволено позовні вимоги Фонду про відшкодування збитків у розмірі 434,5 млн грн (справа № 927/561/21).

До визнання неплатоспроможним ПАТ «БАНК «ДЕМАРК» проводив ризиковану кредитну політику. Зокрема, упродовж кількох років було укладено десятки подібних між собою кредитних угод. Однотипність оформлених договорів, подібність неліквідного забезпечення, а також неповернення боржниками грошових коштів у передбачені договорами строки мають ознаки шахрайства з фінансовими ресурсами, результатом якого стало завдання значної матеріальної шкоди банку.

Нагадаємо, раніше Господарський суд Чернігівської області задовольнив у повному обсязі вимоги Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «БАНК «ДЕМАРК» на 890,5 млн грн (справа №927/252/21).

14 грудня

  • Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду продовжить розгляд по суті скарги Фонду на рішення судів попередніх інстанцій про відмову в задоволенні позовних вимог до пов’язаних осіб ПАТ «ФІНРОСТБАНК». Йдеться про відшкодування збитків у розмірі 96 млн грн (справа №916/3724/21).

Як повідомляв Фонд, після початку виведення цього банку з ринку було виявлено, що за кілька попередніх років керівники та посадові особи банку погодили та здійснили низку кредитних операцій з пов’язаними та підставними компаніями із грубим порушенням внутрішніх процедур, а самі кредитні кошти спрямовувались на операції, що не мали економічного сенсу. Саме через кредитування групи пов’язаних між собою компаній з банку було виведено основну частину його активів.

Окрім цього, 12 грудня Господарський суд Києва продовжить розгляд позову до пов’язаних осіб цього банку про відшкодування збитків у розмірі майже 30,3 млн грн  (справа № 916/3725/21).

Раніше, у листопаді 2023 р., Верховний Суд вже стягнув з пов’язаних осіб цього банку близько 30 млн грн у справі №916/1489/22, прийнявши остаточне рішення у даному спорі.

  • 14 грудня Вищий антикорупційний суд також розгляне позов Фонду проти власника ПАТ «РЕАЛ БАНК», підсанкційного С. Курченка, який перебуває у міжнародному розшуку, на суму 7,0 млрд грн (справа № 991/6214/22).

Також зазначимо, що Вищий антикорупційний суд 11 грудня продовжив розгляд позову у кримінальному провадженні за справою №991/1684/22 на 5,57 млрд грн, фігурантом якої є колишній Голова правління ПАТ «РЕАЛ БАНК» за низкою звинувачень.

Під час здійснення процедури ліквідації цього банку було встановлено, що основною причиною його неплатоспроможності стало надання завідомо збиткових для банку кредитів на мільярди гривень компаніям, що входили до групи компаній власника банку С. Курченка - нині підсанкційної особи, оголошеної у міжнародний розшук. За виявленими фактами Фонд спрямував до правоохоронних органів низку заяв, що лягли в основу відповідних кримінальних справ. Частину фігурантів оголошено в міжнародний розшук.