Людям з порушення зору Звичайна версія

Верховний Суд цього тижня розглядатиме 4 позови Фонду до пов’язаних осіб банків

31.10.2023

ПРЕСРЕЛІЗ    

Упродовж тижня 30 жовтня-4 листопада суди різних інстанцій розглянуть позови Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб та власників 14 банків, які причетні до завдання збитків цим банкам та/або їхнім кредиторам. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях. У тому числі 4 справи розглядатимуться Верховним Судом (Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду).

31 жовтня:

  • Розгляд касаційної скарги Фонду на рішення судів попередніх інстанцій за позовом до пов’язаних осіб ПАТ «РАДИКАЛ БАНК" на 160,9 млн грн (справа №910/7305/21).

Під час здійснення виведення ПАТ "РАДИКАЛ-БАНК" з ринку було виявлено, що у ньому до визнання його неплатоспроможним було застосовано кілька схем виведення коштів. Більшість з яких –у переддень запровадження тимчасової адміністрації. Зокрема, за день до передачі ПАТ «РАДИКАЛ БАНК» під управління Фонду керівництвом банку було проведено тисячі внутрішньобанківських операцій, у результаті яких було виведено активів на загальну суму 824,18 млн грн, а сума зобов’язань банку за поточними рахунками фізичних осіб навпаки збільшилась в 7,3 рази. Причому, такі операції проводились як удень так і після опівночі. У результаті усіх маніпуляції кредитний портфель ПАТ «РАДИКАЛ БАНК» зменшився утричі, а навантаження на Фонд гарантування вкладів щодо виплати гарантованої суми відшкодування збільшилось на 80 млн грн.

  • Розгляд касаційної скарги одного з відповідачів за позовом Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «БАНК «ДЕМАРК» на 434,5 млн грн (справа №927/561/21). Відповідач оскаржує рішення суду апеляційної інстанції, який задовольнив позовні вимоги Фонду повністю.

Нагадаємо, до визнання неплатоспроможним ПАТ «БАНК «ДЕМАРК» проводив ризиковану кредитну політику. Зокрема, упродовж кількох років було укладено десятки подібних між собою кредитних угод. Однотипність оформлених договорів, подібність неліквідного забезпечення, а також неповернення боржниками грошових коштів у передбачені договорами строки мають ознаки шахрайства з фінансовими ресурсами, результатом якого стало завдання значної матеріальної шкоди банку.

Крім вказаної справи, на розгляді суду першої інстанції (Господарський суд Чернігівської області) перебуває ще один позов Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «БАНК «ДЕМАРК» - на 890,5 млн грн.

1 листопада:

  • Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду розпочне розгляд касаційної скарги за позовом Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «ПЛАТИНУМ БАНК» на 1,5 млрд грн (справа №910/12955/20).

Нагадаємо, після початку процедури виведення Банку з ринку, незалежним аудитором, що здійснював форензик-аудит, було встановлено низку фактів виведення активів з Банку до визнання його неплатоспроможним.

  • Розгляд касаційної скарги Фонду за позовом до пов’язаних осіб ПАТ «АРТЕМ-БАНК» на 15,9 млн грн (справа №910/4149/21).

Відповідачі намагаються оскаржити постанову Північного апеляційного господарського суду від 12.04.2023, якою суд визнав обґрунтованими вимоги Фонду гарантування до колишніх керівників АТ «АРТЕМ-БАНК» та присудив стягнути шкоду, завдану Банку та його кредиторам.

Як повідомляв Фонд, менеджмент банку, ухвалюючи у 2015 році рішення про інвестування реальних грошових коштів банку в неліквідні цінні папери, випущені емітентами з ознаками фіктивності та незадовільним фінансовим станом, діяв всупереч інтересів АТ «АРТЕМ-БАНК» та його кредиторів.