Людям з порушення зору Звичайна версія

Фонд гарантування вкладів сподівається на справедливе рішення суду, що дозволить повернути 770 млн грн кредитних коштів, виведених з ПАТ «РАДИКАЛ БАНК»

11.03.2019

ПРЕС-РЕЛІЗ

5 березня 2019 року відбулось чергове засідання Господарського суду  Київської області за позовом Фонду гарантування вкладів до ПАТ «РАДИКАЛ БАНК» та ТОВ «Компанія з управління активами «АРБ Інвестменс». Позов стосується визнання недійсним договору відступлення банком прав вимоги за низкою кредитів на користь «КУА «АРБ Інвестменс». На цьому етапі до справи залучено позичальників за 42 такими кредитними договорами. Суд уважно вивчає деталі справи.

Нагадаємо, тимчасову адміністрацію до ПАТ «РАДИКАЛ БАНК» було запроваджено 10 липня  2015 року, а напередодні, 9 липня 2015 року, топ-менеджментом банку спільно з керівниками компанії «АРБ «Інвестменс» було виведено з-під контролю «Радикал Банку» кредитний портфель на суму понад 769,7 млн грн. Підписання відповідних угод, за висновками Фонду, явно свідчить про умисне розкрадання активів ПАТ «РАДИКАЛ БАНК», оскільки виведені  кредити не належали до категорії проблемних: позичальники виконували свої зобов’язання, а предмети забезпечення були в наявності і у належному стані. Щоб надати передачі прав вимоги законного вигляду, колишні керівники банку склали низку документів, які суперечили Статуту цієї фінустанови, зокрема, в частині повноважень колегіальних органів. Крім того, згаданий кредитний портфель в подальшому був некоректно відображений в бухгалтерському обліку банку, наслідком чого стало відображення на балансі банку протягом одного дня збитку в понад 421,9 млн грн.

11 квітня 2018 року Господарський суд Київської області виніс рішення у справі за позовом Фонду до ПАТ «РАДИКАЛ БАНК» та ТОВ «КУА «АРБ «Інвестменс» про визнання договору відступлення прав вимоги недійсним, чим задовольнив позов в повному обсязі. Однак, 27 червня 2018 року Київський апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу компанії «АРБ «Інвестменс» на це рішення, скасувавши згадане рішення Господарського суду Київської області.

Обидва ці рішення були згодом скасовані Верховним Судом, який своєю постановою від 6 листопада 2018 року у складі колегії суддів Касаційного господарського суду частково задовольнив касаційні скарги Фонду та ПАТ «РАДИКАЛ БАНК» у справі №911/3474/17 про визнання недійсним договору відступлення прав вимоги за кредитним портфелем. Відтак, справу спрямовано на новий розгляд до Господарського суду Київської області.

Фонд гарантування вкладів та ПАТ «РАДИКАЛ БАНК» сподіваються на справедливе рішення та чесне судочинство, що дозволить Фонду повернути вкладникам та кредиторам кошти, виведені керівниками банку.

Як повідомляв Фонд гарантування вкладів, відступлення прав вимоги на користь ТОВ «КУА «АРБ «Інвестменс» - лише одна з численних схем виведення коштів, застосованих у ПАТ «РАДИКАЛ БАНК». Загалом, вдень і упродовж ночі перед передачею ПАТ «РАДИКАЛ БАНК» під управління Фонду керівництвом банку було проведено тисячі внутрішньобанківських операцій, внаслідок яких активів банку поменшало загалом на 824,18 млн грн, натомість, сума зобов’язань банку за поточними рахунками фізичних осіб збільшилась в 7,3 рази.