Людям з порушення зору Звичайна версія

Фонд гарантування занепокоєний безсистемним підходом Верховного Суду до розгляду справ про визнання банків неплатоспроможними

19.07.2018

ПРЕС-РЕЛІЗ

Фонд гарантування занепокоєний безсистемним порядком розгляду Верховним Судом справ щодо скасування рішень Національного банку України та  ФГВФО про визнання банків неплатоспроможними, запровадження процедур тимчасової адміністрації та ліквідації.

На сьогодні у провадженні Верховного Суду перебуває півтора десятка справ цієї категорії щодо більш ніж десяти неплатоспроможних банківських установ. Суд не може визначитись з датою початку розгляду таких справ більше шести місяців, а за окремими справами термін вже перевищив один рік. У зв’язку з цим Фонд гарантування неодноразово надсилав клопотання про прискорення цього процесу.

Також Фонд гарантування, враховуючи системну важливість та значимість порушених питань стосовно наслідків скасування рішень НБУ і ФГВФО, заявив клопотання про передання справ до Великої Палати Верховного Суду. Адже тільки за тими банками, справи яких на сьогодні розглядаються у Верховному Суді, Фонд гарантування виплатив вкладникам понад 8 млрд грн. Передання справ дозволить мінімізувати ризики їх упередженого розгляду та пожвавить розгляд цих питань, які вже роками перебувають в провадженні судів касаційних інстанцій.

Разом з тим, окремі справи вказаної категорії розглядаються без попереднього повідомлення Фонду гарантування, як сторони процесу.

Фонд гарантування стурбований таким розвитком подій навколо вказаних системно важливих справ. Втім, сподіваємось на те, що новостворений найвищий орган судової влади України спроможний забезпечити прозорість процедури їх судового розгляду. Наголошуємо на необхідності забезпечити можливість належного використання Фондом гарантування, який діє в інтересах багатьох тисяч вкладників та кредиторів збанкрутілих банків, права на судовий захист, передбаченого Конституцією України, і не допустити поверхневого розгляду цих надважливих судових процесів, так би мовити «за зачиненими дверима».

Саме така ситуація склалась у справі ПАТ «Радикал Банк» (№826/24203/15), по якій ухвала Верховного Суду від 2 липня 2018 року про призначення справи до розгляду на 4 липня 2018 року (без виклику сторін в порядку письмового провадження) лише 4 липня 2018 року з’явилась у Єдиному державному реєстрі судових рішень. При цьому вказану ухвалу Фонд гарантування ще до сьогоднішнього дня не отримав.

Як наслідок, цього ж дня справа була розглянута по суті, прийнято рішення про відмову в задоволенні касаційної скарги НБУ та залишення в силі рішень судів попередніх інстанцій про скасування рішення НБУ щодо неплатоспроможності.

Таке надшвидке і в несподівано короткий термін призначення справи до судового розгляду та її вирішення по суті позбавило Фонд гарантування можливості додатково наголошувати на необхідності її розгляду за участі сторін, а не в порядку письмового провадження.

Вважаємо подібні випадки неприпустимими та такими, що дискредитують роботу новоствореного судового органу, покликаного забезпечити відкритий та прозорий порядок призначення та розгляду судових справ, а також справедливе та неупереджене їх вирішення.

Фонд гарантування висловлює сподівання, що Верховний Суд в подальшому не допустить такого свавільного підходу до вирішення системно важливих питань та надасть Фонду гарантування принаймні спробувати захистити в суді інтереси десятків тисяч вкладників та кредиторів банків, рішення щодо неплатоспроможності та ліквідації яких оскаржуються.