Людям з порушення зору Звичайна версія

Суди різної юрисдикції винесли кардинально протилежні рішення у справі дроблення вкладів у «Радикал Банку»

07.11.2017

ПРЕС-РЕЛІЗ

Суди адміністративної юрисдикції та суди загальної юрисдикції винесли кардинально протилежні рішення у справі дроблення вкладів у «Радикал Банку».

Мова йде про випадок, коли напередодні оголошення в цьому банку тимчасової адміністрації, кошти фізичних осіб у межах гарантованої суми «надходили» на рахунки ще до моменту їх відкриття. Відповідні операції з розміщення коштів реєструвались у робочий час до 18.00, натомість, рахунки таким клієнтам були відкриті лише вночі.

На дивлячись на вказані факти, суди загальної юрисдикції (Києво-Святошинського районний суд та Апеляційний суд Київської області) зобов’язали уповноважену особу Фонду гарантування та ФГВФО включити таких клієнтів до загального реєстру вкладників, що є підставою для відшкодування гарантованої суми.

Цікаво, що з 2015 року ті ж самі особи звертались з тих самих підстав і до судів адміністративної юрисдикції, хоча звернення до суду двічі з одних і тих самих підстав є неприпустимим. Розгляд цих справ триває, частина рішень ухвалена на користь банку та Фонду гарантування.

У рішеннях адміністративних судів, після дослідження усіх обставин справи та оцінки доказів у сукупності, неодноразово встановлювались факти того, що так звані вкладники фактично не перебували у відділеннях банку та особисто не укладали договори поточного рахунку, а відтак і не вносили готівкові кошти на поточні рахунки.

За таких обставин склалась ситуація, що за одним і тим самим клієнтом є діаметрально протилежні рішення.

Однак, варто зазначити, що у цьому випадку в фізичних осіб виникають зобов’язальні та майнові вимоги не до юридичної особи банку - боржника, а до держави в особі Фонду гарантування. Отже, є очевидним, що спори за участю Держави, про відшкодування гарантованої суми вкладу Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, підлягають розгляду виключно в порядку адміністративного судочинства.

За результатами розгляду справи у Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних та кримінальних справ, Фондом гарантування вкладів фізичних осіб буде вирішуватись питання, щодо подальших дій відносно ситуації навколо цієї справі.